NL GB FR DE
EVC (Verpakking) BV | gespecialiseerd in het optimaal inrichten van uw magazijn - distributiecentrum

Eigenzinnige Verpakkings Concepten

Zeven meest gemaakte fouten op inpakafdelingen

Geplaatst op: donderdag 07 september 2017

Inpakafdeling_niet_ergonomischUw inpakafdeling is dé logistieke sluitpost van uw logistieke proces. Opvallend is dat veel inpakafdelingen echter nog verre van geoptimaliseerd zijn. Vaak doen pallets dienst als inpaktafel en is een efficiënte, ergonomische inpakafdeling nog ver te zoeken. Regelmatig zien wij op inpakafdelingen dezelfde fouten terugkomen; de zeven meest gemaakte fouten delen wij graag met u.

1. Middelen zijn niet binnen handbereik

De benodigde middelen en materialen liggen regelmatig verspreid over de hele afdeling. Dikwijls realiseert men zich onvoldoende welke middelen er allemaal nodig zijn op en rondom de inpaktafel. Medewerkers lopen op een werkdag honderden meters teveel, bijvoorbeeld doordat de dozen meters van de inpaktafel vandaan liggen. Door loop- en draaibewegingen te minimaliseren verhoogt u de efficiëntie van uw inpakafdeling aanzienlijk.

2. Ontbreken van essentiële verpakkingsmiddelen
Inpakafdeling_zonder_verpakkingsmiddel

Op veel verpakkingsafdelingen, zelfs bij veel grotere bedrijven, ontbreken essentiële verpakkingsmiddelen. Wij maken het nog te vaak mee dat inpakkers niet standaard de beschikking hebben over bijvoorbeeld een stift of stanleymes. Deze middelen zijn dagelijks meermaals nodig waardoor inpakkers op zoek moeten en onnodige afstanden op de werkvloer moeten afleggen. Ook dit gaat ten koste van de efficiëntie van uw inpakafdeling.

3. Logistieke proces in een onlogische volgorde

Het grootste probleem op inpakafdelingen is misschien wel het plaatsen van middelen in een niet logische volgorde. Naarmate de logistieke flow binnen uw organisatie omvangrijker en complexer wordt, wordt het steeds belangrijker om middelen in chronologische volgorde achter elkaar te plaatsen. Zo zien wij nog regelmatig dat eerst het verzendlabel wordt uitgeprint, terwijl het product nog helemaal niet in een doos zit. Hierdoor kunnen gemakkelijk fouten ontstaan.

4. Ontbreken van duidelijke werkwijze

Naast een heldere logistieke flow binnen een organisatie, is het ook van groot belang dat inpakkers een vaste werkwijze hanteren. Want wanneer iedereen een eigen werkwijze hanteert kunnen er gemakkelijk fouten ontstaan. Leg de werkwijze bij voorkeur vast. Spreek bijvoorbeeld af dat iedereen eerst het product scant, alvorens het wordt verpakt.

5. Ontbreken van de juiste interne transportmiddelen

Wat gebeurt er met producten voordat ze op de inpakafdeling aankomen? Ook hier missen we vaak nog de nodige richtlijnen. Belangrijk is dat men weet waar de producten naartoe moeten en hoe men deze producten naar de juiste plek moet vervoeren (bijvoorbeeld met behulp van een tafelwagen of magazijnkar). Zorg dat het interne transportmiddel dat voor de inpakafdeling wordt gebruikt altijd beschikbaar is voor deze afdeling. Label de tafelwagen of kar bij voorkeur zodat voor iedereen duidelijk is dat deze kar niet voor andere doeleinden kan worden ingezet.

6. Geen aandacht voor ergonomie

Een ‘fout’ die nog op veel inpakafdelingen wordt gemaakt, heeft te maken met aandacht voor ergonomie. Vaak is hier nog onvoldoende aandacht voor, wat effecten kan hebben op het ziekteverzuim en de efficiëntie van de inpakafdeling. Staan medewerkers op uw inpakafdeling langdurig? Dan raden wij u antivermoeidheidsmatten aan. Deze mat bevordert de bloedsomloop in de benen waardoor uw medewerkers minder fysieke problemen zullen ervaren als gevolg van langdurig staan.

7. Ontbreken van veiligheidsvoorschriftenVeiligheid_inpakafdelingen

Tot slot zien wij dat er op veel inpakafdelingen nog geen veiligheidsvoorschriften gelden. Dit is natuurlijk ontzettend belangrijk om de veiligheid van uw medewerkers te garanderen, maar ook om ervoor te zorgen dat uw producten niet onnodig beschadigen. Leg de veiligheidsvoorschriften in uw magazijn goed vast en zorg ervoor dat dit bij iedereen duidelijk is. Op deze manier voorkomt u ongelukken en verhoogt u de efficiëntie.

Efficiënt verpakken zonder fouten

Zoals u in dit artikel heeft kunnen lezen zijn veel inpakafdelingen verre van efficiënt. Herkent u één of meerdere van bovenstaande fouten? Schakel dan gerust onze hulp in! Wij helpen u graag bij het optimaliseren van uw inpakafdeling.


Terug naar overzicht